Megtekintés
Megtekintés
Megtekintés
Czigány Ildikó

Czigány Ildikó

Érdekel

Az első magyar utasforgalmi pilótanő, író, műsorvezető, állatbarát kör vezetője, társállattartó, az állatvédelem szószólója.

Czigány Ildikó leginkább mint Magyarország első női utasszállító-pilótája ismert, de sokan azt is tudják, hogy pályája a kultúra területéről indult. 1987-ben zenetörténész tanárként végzett a Zeneakadémián, majd újságíróként, zenekritikusként dolgozott. A gyerekkorban gyökerezik vonzódása a repüléshez: sok évnyi tanulás után álmát megvalósítva 1998-ban lett Magyarország első pilótanője. A Malévnél tizenkét év alatt hétezer órát töltött a levegőben F70 parancsnokként, Boeing 767 első tisztként dolgozott, 2009-ben hagyta abba a repülést.

Hasonló szenvedéllyel, kitartással és alázattal fordult új hivatása, az állatvédelem felé: öt éven át tanult a Soproni Egyetemen, a vadgazda mérnöki szakon, dolgozott állatkertben és állattorvosok mellett, természetismereti túravezetői tanfolyamot és állatorvosi asszisztensi tanfolyamot végzett. 2016-ban létrehozta a Heltay Kutyaotthon Alapítvány által működtetett KoA Társállatotthont.

A világ és a természet megismerésének és az életszeretet kifejezésének vágya mozgatja, folyamatosan gazdagodik eszköztára: fekete öves karatés, karate sportedző, szakképzett jógaoktató, természetgyógyász fitoterapeuta és túravezető. Íróként-költőként 10 kötet fűződik a nevéhez, televízóban műsort vezet. 2017-ben megalapította a Hippocampus ismeretterjesztő stúdiót.

Czigány György lányaként gyermekkora óta kamerák, mikrofonok közelében él. A közönség előtt való oldott hangulatú, de igényes megszólalás mesterségét magas fokon műveli. Sokszínű pályájáról, a világban megtapasztalt élményeiről szívesen mesél, de életvezetéssel kapcsolatos, motivációt segítő, megragadó előadásokkal, beszélgetésekkel is örömmel segíti a hozzá fordulókat.

Czigány Ildikó személyes mottója: „Úton lenni jó.”

Engedjük átszűrődni magunkon a világot!
A változások a szervezetek, vállalatok életében elkerülhetetlenek – akárcsak az egyes emberekében. Sokszor külső körülmények hatására vagyunk kénytelenek változni, változtatni, máskor azonban belső igényből lépünk egy új útra. Ahhoz azonban, hogy a változásokat végig tudjuk vinni és elégedettek legyünk a döntésünkkel, mindenképpen szükség van célok kitűzésére, mozgatórugókra és erőforrásokra a kockázatvállaláshoz és a céljaink melletti kitartáshoz. „Kockázatot vállalva az életnek mondunk igent. Az élethez hozzátartozik a nehézségek, a kockázatok vállalása, a halál, az elmúlás, de ez bevállalandó dolog, a kettőt együtt lehet vállalni vagy nem vállalni.” – vallja Czigány Ildikó. Derűs életszemléletével, szerteágazó és nem mindennapi élettapasztalatával, az önmagán átszűrt és átelmélkedett élményekkel Czigány Ildikó inspirál és bátorít: repülni tanít. Megosztja hallgatóival, hogy hogyan születnek az álmok, miből táplálkozik a lelkesedés és a kitartás, és mi ad bátorságot az akár gyökeres változtatásokhoz. Mert „úton lenni jó”.

Társállattartás felelősen – az állatnak van egy embertársa is…
Az állatvédelem fontos téma, és szerencsére ma már egyre többet hallunk is róla, egyre inkább megértjük, mit jelent harmóniában élni az állatokkal. Nemcsak magánemberek köteleződnek el a felelős állattartás és a – tágabb értelmű – állatvédelem mellett, hanem a vállalkozások társadalmi felelősségvállalási programjaiban is mind inkább szerepet kap társaink, az állatok védelmének elősegítése. Czigány Ildikó egy lépéssel továbbmegy és felteszi a kérdést: kinek van jobban szüksége a másikra: az állatoknak ránk, vagy nekünk rájuk? Fantasztikus kalandnak látja és láttatja az élet, az intelligencia fejlődésének csodáját, annak megfigyelését, ahogy az állatok viselkedése is egyre inkább elszakad a gének által kódolt programtól, egyre több lesz bennük a szabadság, a nyitottság, míg végül már ránk néznek. A felelős társállattartás szószólójaként mindaz, amiről beszél, nem korlátozódik az állattartással kapcsolatos „tudni illendőkre”, hanem észrevétlenül kiderül, hogy az állatnak van egy embertársa is, akiről valójában eddig is szó volt... „Az állatokban is azt csodálom, hogyan valósul meg, fénylik fel bennük az élet, mi a különbség az ő létük és az emberi lét között.” – erről mesél hallgatóságnak líraian és történetekkel átszőve Czigány Ildikó.