Megtekintés
Megtekintés
Handó Eszter

Handó Eszter

Érdekel

HR tanácsadó, mentor-coach és tréner; a somogyi Katica Tanya Élményközpont alapító-tulajdonosa és szíve-lelke.

Handó Eszter közgazdászként végzett a Pécsi Egyetemen. 1994 és 2012 között HR generalista, középvezetői, majd régióvezetői feladatokat látott el a Procter & Gamble-nél. 2012-től a Katica Tanya Élményközpontot üzemeltető BPR Consult Kft. ügyvezetője, 2014 óta a FranklinCovey Magyarország Client partnere és trénere.

Handó Eszter több évtizednyi, HR területen, illetve közép- és felsővezetőként, multinacionális cégnél szerzett hazai és nemzetközi tapasztalatát integrálva tanácsadó, tréner és coach szerepben is tevékenykedik. Fő érdeklődési területe az egyéni, illetve szervezeti eredményesség, a változásmenedzsment, a mentorálás és a személyiségtipológia használata. A humán erőforrás menedzsmentben a munkahelyi, vállalkozáson belüli generációváltás és a digitális transzformációval együtt járó változások kezelése, sőt kezdeményezése és irányítása egyaránt olyan téma, amelyben Handó Eszter bőséges és naprakész mondanivalóval rendelkezik.

Mindemellett Somogy megyében egy népszerű, hagyományőrző-környezetvédő élményközpontot – a Katica Tanyát – működtet családi vállalkozásban. A határozott céllal létrehozott, a kétezres évek elején úttörő, a fenntarthatóságot képviselő vállalkozás ötlete egy férjével közösen megtett világkörüli út során született meg, méghozzá az ausztráliai Stuart Highway-en. Az utazásból könyv is született, „Irány a Világ – 418 nap alatt 4 keréken a Föld körül” címmel.

Mind a Katica Tanya Élményközpont megálmodójaként, mind tanácsadóként, trénerként és coach-ként az a meggyőződés vezeti, hogy egész életünkben képesek vagyunk tanulni, fejlődni, és mindannyiunk feladata, hogy megszerzett tapasztalatunkat magunk és mások épülésére fordítsuk, szemléletmódunkat tudatosan és folyamatosan fejlesszük.
Handó Eszter és férje, Handó János jelmondata, amellyel utazásuk során találkoztak: Do not dream it! Do it! (Azaz: Ne csak álmodd! Vágj is bele!) Előadásai, workshopjai során Eszter nemcsak felébreszt és motivál, de saját tapasztalatai alapján az út megtalálásában is segít és példát mutat.

2 karrier, 1 teljes élet
Mi fér bele egy emberöltőbe? Hány szakma, hány karrier? Malcolm Gladwell szerint akármit csinálsz, törekedj a legjobbnak lenni benne: a mester szint eléréséhez 10,000 óra szükséges. Ez bizony évekbe telik akkor is, ha minden áldott nap, az év minden egyes napján több órát foglalkozol egy témával. Handó Eszter életéből majdnem 10,000 órát (több mint 14 hónapot) kizárólag arra szánt, hogy utazzon, befogadja más kultúrák, más országok, népek szokásait és igazodjon: a változó időjáráshoz, a szabályokhoz, a szokásokhoz.

Szakmai karrierje első 20 évében (kb. 45,000 óra időtartamban) egy multicég „szekerét tolta”, nem kevés sikerrel. Nagyon szerette a munkáját, szívesen töltötte az időt az emberekkel, akikkel együtt dolgozhatott. A HR területen meg tudta élni azt, amiről sokat olvasott és amire mindig vágyott: hidat képezett az egyén és az üzleti érdek között, és ezen a hídon kísérte hol a munkavállalókat, hol a cégvezetőket. Mindenkivel szót kellett érteni. Ezzel párhuzamosan férjével elkezdték építeni a családi vállalkozásukat, ami gyermekes családoknak és óvodás, iskolás csoportoknak nyújt fenntartható, felelős kikapcsolódási és élményszerzési lehetőséget. Megint hidakat épített és azóta is épít: a turisztikai szolgáltató és a vendég, a pedagógus és a szülő, a gyerek és a felnőtt, a játék és a tanulás között. Közben a vezető bankok középvezetőit tanítja a felelősségvállalásra, kíséri őket a jobb vezetővé válás útján.

Handó Eszter példaképeit, többek közt Stephen R. Covey-t és Mahatma Gandhi-t követve és személyes küldetését – hatással lenni másokra és hidakat építeni – megvalósítva adja át a több tízezer óra alatt szerzett tudást mindazoknak, akik hozzá hasonlóan a maga teljességében szeretnék megélni hivatásukat.

Paradigmaváltás a munka világában
Sokan mondják, hogy a pandémia felgyorsítja a már korábban elindult változásokat a munka, a munkahelyek világában is. Mik alkotják a változás legfőbb energiáját, erejét? A millenniumi generáció már jelenleg is a munkaerő felét adja, öt éven belül pedig a háromnegyedét fogja kitenni a teljes munkaerőnek. Ők a digitális bennszülöttek. De mit is jelent ez, mivel jár ez? Nekik idegen ötlet, hogy egyetlen karrierutat járjanak be: szabadságot, rugalmasságot keresnek a munkahelyükön is.

Automatizáció, mesterséges intelligencia, robotok, felhő alapú alkalmazások – ezek a hatások munkánkra, egész életünkre kihatnak! 2030-ra azt jósolják, hogy a meglévő munkakörök harmada eltűnik, és korábban soha nem ismert munkakörök jönnek létre. Nincs más esélyünk, mint az élethosszig tartó tanulás, fejlődés, adaptáció. Na, de hogyan?

A munkaerőverseny már nem kell, hogy a helyi piacra koncentrálódjon. A 2000 óta születettek számára ugyanis a mobilitás természetes. A munka–magánélet egyensúlyt ennek megfelelően teljesen újra kell gondolni, a „jól-lét” központi témává válik. Munkáltatói oldalról ugyanilyen összetett a feladat: hogyan képes magához vonzani, hogyan, milyen munkaszervezési és foglalkoztatási formákban legyen képes alkalmazni és megtartani ezeket a tehetségeket, ha szeretne rájuk – velük partnerségben – hosszú távú innovációt, fejlesztést, stratégiát építeni és megvalósítani?

Az egyén számára a fentiek lehetőséget és fenyegetést is jelentenek egyben. Az a dolgunk, hogy kihozzuk magunkból és a helyzetből a legtöbbet. Mindenekelőtt tudd, hová akarsz eljutni!

Handó Eszter – a World Economic Forum kutatására is alapozva – bemutatja azt a négy képességet, amelyek feltétlenül szükségesek az új érában való érvényesüléshez: problémamegoldás, önmenedzsment, együttműködés és a technológia felkészült használa

Kisvállalkozás „multi-módra”
Handó Eszter évtizedeken át dolgozott eredményes HR vezetőként multinacionális cégnél – miközben férjével együtt megteremtette és nagy sikerrel működteti a Katica Tanya Élményközpontot. A siker nem véletlen: Handó Eszter kreatívan adaptálta a világmárkák tanítását egy magyar márka létrehozása során, a multinacionális cégnél megszerezett tudást és tapasztalatot átültetve a mikrovállalkozás vezetésébe. Mindenekelőtt megfogalmazta személyes küldetési nyilatkozatát, amely meghatározta az általa irányított kisvállalkozás misszióját, kijelölte stratégiáját és áthatotta egész működését.

A Dr. Stephen R. Covey által széles körben megismertetett alapelveket, „A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokását” Handó Eszter nemcsak saját példáján „gyakorolta be”, hanem vezetői tanácsadó szerepében is. Így hitelesen és közérthetően, konkrét példákkal illusztrálva vezeti hallgatóságát végig az úton az egyéni és a közös győzelem szokásait számba véve: Vállalj felelősséget! Tudd előre, hová akarsz eljutni! Először a fontosat! Gondolkodj „nyer-nyer”-ben! Először érts, aztán értesd meg magad! Teremts szinergiát! Élezd meg a fűrészt! – Handó Eszter a FranklinCovey szellemi tulajdonát képező 7 szokás keretrendszer hivatalos tanácsadó-trénere.