Megtekintés
Megtekintés
Farkas Rózsa
Aktuális témák

Farkas Rózsa

Érdekel

Cimbalomművész, zenetanár, kamaraművész és felnőttképzési-művelődési menedzser.

Mottó: "A művészetben nincs rasszizmus, csak elhivatottság."

Zenész romacsaládban született 1971-ben, zongorázni tanult, később cimbalomra váltott.1993-ban cimbalomtanár és kamaraművész diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Tanulmányait a Janus Pannonius Tudományegyetemen egészítette ki, felnőttképzési és művelődési menedzser szakon. Tizenhat évesen mutatkozott be először nemzetközi színpadon, a velencei La Fenice Operaházban, ahol mesterével, Szakály Ágnes cimbalomművésszel vendégszerepelt, akivel számos lemezt és rádiófelvételt készítettek együtt. Tanulmányai során, a komolyzene mellett más zenei irányzatokkal és stílusokkal is megismerkedett: Balogh Kálmán magyar és balkáni népzenét, világzenét, id. Lukács Miklós kávéházi cigányzenét tanított számára.

A Törekvés és a Budapest Táncegyüttessel, a Vasmalom együttessel turnézott, a 100 Tagú Cigányzenekar szólistája volt. Később a szólókoncertek mellett neves szimfonikus zenekarok szólistájaként játszott, és élő koncertjei mellett több CD rögzíti művészi tudását.

Több zeneszerző írt számára művet, úgymint Lendvay Kamilló, Sári József, Hollós Máté, Reményi Attila, Durkó Péter, Lukács Miklós, Horváth Balázs és Antal Mária. Öt alkalommal kapott Artisjus-díjat (1992, 1994, 1999, 2007 ,2008, 2012), háromszor nyerte el a Fischer Annie Ösztöndíjat (1998, 1999, 2000) és 2009-ben Liszt Ferenc díjjal ismerték el kiváló tehetségét és művészi tudását.

Tanárként, illetve felnőttképzési és művelődési menedzserként szakmai tapasztalatot szerzett a Tóth Aladár és a Rajkó Talentum Zeneiskolában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a Brooklyn Melodies Music Centre-ben, az Egyesült Arab Emírségben, a Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumban és a Snétberger Ferenc Zenei Tehetségközpontban.

Farkas Rózsa előadását, igény szerint, cimbalomzenével kíséri.

A motiváció ereje és a művészet hatalma: nyerő páros
Abban, hogy határainkat is feszegetve, folyamatosan fenn tudjuk tartani motiváltságunk magas fokát, belső késztetéseink, akaraterőnk, személyes tapasztalásaink segítenek. Mindezeket úgy vagyunk képesek újra és újra előhívni, ha alkalmakként kiemelkedő személyiségek életútja áll előttünk példaként. Farkas Rózsa cimbalomművész, zenetanár egyike ezeknek a személyiségeknek. A művészetben nincs rasszizmus, vallja, csak elhivatottság. Regényes életútja, kiapadhatatlan motivációs ereje segítette abban, hogy a hamiskásan éneklő roma kislányból nemzetközi elismertségű cimbalomművész, tanár, felnőttképzési és művelődési menedzser váljon.  Motivációról, mély krízisekből építkezni tudó, életszerető személyisége kialakításáról szól inspiráló előadása valamennyi megújulni kívánó személy és közösség számára. Előadását, igény szerint, cimbalomzenével kíséri.

„Fenntartható tehetséggondozás” – CSR valódi felelősséggel
Cégek és intézmények társadalmi felelősségvállalási tevékenysége során gyakran kerül előtérbe a tehetséggondozás. Farkas Rózsa nemzetközi hírű cimbalomművész, zenepedagógus több éven keresztül oktatott a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanáraként. Ott ismerkedett meg közelebbről a Snétberger módszerrel, amelynek lényege a szakmai oktatással párhuzamos személyi mentorálás. Farkas Rózsa a „fenntartható tehetséggondozás” elkötelezett híve. Előadásában ezt az új szemléletet képviseli, és osztja meg élettapasztalatait hallgatóságával. Előadását, igény szerint, cimbalomzenével kíséri.

Farkas Rózsa nemzetközi hírű, Liszt Ferenc díjas cimbalomművész előadása
„Csak azt tudom elmondani, hogy számomra mi a legkedvesebb hangszín a cimbalmon. Szeretem, amikor nagyon telten szól, hangosan zeng, de talán a kedvencem az, amikor egy-egy hangot halkan és finoman üthetek meg. Néha annyira halkan, hogy szinte csak lebeg.” – vall művészetéről a nemzetközi hírű művész. Farkas Rózsa kivételesen eredeti, érzelmekben gazdag és zenetörténeti érdekességekkel színesített cimbalomkoncertjét azoknak ajánljuk, akik megindító és egyben felrázó, inspiráló élményt szeretnének nyújtani közösségük számára. A művész számos nagyváros mellett Bécsben, Velencében, Milánóban, Koppenhágában koncertezett; partnerei között szerepelt a Budapesti Fesztiválzenekar, a Rádiózenekar, az Állami Hangversenyzenekar, a bécsi Klangforum, a milánói Verdi Zenekar és a koppenhágai Sjaellands Symfonik Orkester. Hangszerén a klasszikus komolyzene mellett kortárszenét is játszik. Több zeneszerző írt számára művet: Lendvay Kamilló, Sári József, Hollós Máté, Reményi Attila, Durkó Péter, Lukács Miklós, Horváth Balázs és Antal Mária. Az ötszörös Artisjus-díjas, háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas és Liszt Ferenc díjas művész játékát a koncertek mellett öt CD örökíti meg.