Megtekintés
Megtekintés
Enyedi Éva

Enyedi Éva

Érdekel

Sikeres színész és dramaturg, aki a művészvilág változó, gyakran kiszámíthatatlan világában valósította meg álmait, és céltudatos életfelfogása segítségével nyújt maga és kollégái számára hatékony eszközrendszert céljaik eléréséhez.

Enyedi Éva a Pintér Béla és Társulata alapítótagja, színésze, majd dramaturgja. A társulati munkán kívül dramaturgként és íróként számos kőszínházi és alternatív produkcióban vesz részt.

A Nemzeti Színházban kezdett dramaturg gyakornokként olyan darabokban, mint például Spiró György: Szilveszter című darabja Keszég László rendezésében, és Mohácsi István – Mohácsi János Dosztojevszkij Ördögök című regényéből készült műve. A Katona József Színházban első munkája dramaturgként a Notóriusok című sorozat VI produkciója Máté Gábor rendezésében. A Pintér Béla rendezte Bajnok és Ascher Tamás Háromszéken című előadásban dolgozott, amelyben színészként is szerepelt. Színpadra alkalmazta Michael Haneke forgatókönyvét A fehér szalag címmel, Ascher Tamás rendezésben. Keszég László rendező állandó munkatársaként dolgozott többek között Kaposváron, Kecskeméten, Komáromban, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben. Átdolgozásában mutatták be a Hoppart társulattal Spiró György Árpádház című művét a Kőszegi Várszínházban majd a Jurányi Házban. A Miskolci Kamaraszínházban mutatták be Keszég Lászlóval közösen jegyzett Lear halála című produkciójukat.

Enyedi Éva a Dramaturgok Céhe szervezésében majd minden évben részt vesz a Nyílt Fórum drámaíró-tehetségkutató munkájában – válogatóként, a felolvasások során pedig színészként és dramaturgként. Vendégoktatóként a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudományi Tanszékén tartott kurzust, továbbá dráma-, színház- és művelődéstörténeti kurzusokat vezetett a Nemes Nagy Ágnes művészeti iskolában.

Fordítói tevékenységének fő állomásaként az Új Színház 2007-ben bemutatta April de Angelis Playhouse Creatures című darabját, amelyet azóta több színház is műsorra tűzött, ugyanebben az évben jelent meg az Európa Kiadónál Caryl Churchill drámakötete, amelyben az utószót írta, valamint a Far Away című drámát fordította. Pintér Béla Drámák és Újabb drámák című köteteinek szerkesztője, az előbbiben az utószót is jegyzi.

Enyedi Éva színművész-dramaturg előadásaiban és beszélgetéseiben két évtizeden túlnyúló sikeres alkotói munkásságán keresztül vezeti be hallgatóit a művészet, a színház és a művészi alkotások születésnek folyamatába. Feltárja azokat a helyzeteket, és rámutat azokra a feladatokra, amelyek garanciáját adják az alkotásban részt vevők sikeres együttműködésének.

Az együtt gondolkodás szerepe a sikerhez vezető úton
A szöveg, a színész, a rendező, a dramaturgia és maga a színpadi közeg, mind-mind olyan részegysége egy művészi csoda születésének, amelyet csak az érzékel és ért meg teljes valójában, aki a színfalak mögött áll. A siker megszületésében fontos szerepet játszik az önismeret, a személyiség-fejlődés, az alkalmazkodási képesség, az alázat, a hivatástudat, a probléma-felismerés és feloldás készsége. Enyedi Éva színésznő és dramaturg ebbe a probléma megoldásokban bővelkedő, izgalmas és összetett világba vezeti be hallgatóit, megosztva azokat a best practice megoldásokat, amelyek egy nemzetközi hírű magyar színháztársulat sikeréhez vezettek.