Megtekintés
Megtekintés
Megtekintés
Czippán Katalin
Aktuális témák

Czippán Katalin

Érdekel

Környezeti, fenntarthatósági szakértő; szemléletformálás és szervezeti tanulás stratégiai tanácsadó; az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Nevelésügyi Szakbizottsága elnöke.

Czippán Katalin évtizedek óta vezető stratégiai tanácsadóként tevékenykedik a kommunikáció, oktatás, képzés-fejlesztés, szervezeti tanulás, környezetvédelem, fenntartható fejlődés szakterületén. Nemzetközi szintű elméleti ismereteit kiegészítik a szemléletformálási, oktatási projektek tervezésében és megvalósításában szerzett tapasztalatai.

Szakmai pályafutása első állomásaként a környezet- és természetvédelem területével foglalkozó Göncöl Alapítványnál vállalt vezetői pozíciót több mint 10 évig, ezt követően az Oktatási Minisztérium Környezeti nevelési munkabizottságát vezette. Később állami és civil szervezeteknél, vezető beosztásokban a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, a tudatos és felelős intézményi magatartás és a fenntartható társadalom érdekében kamatoztatta tudását.

Czippán Katalin kutatói, szakértői karrierje legfontosabb szakmai projektjei között szerepel az Országos Egészségfejlesztési Intézet megbízásából az egészségfejlesztő egyetem szakmai koncepciójának kidolgozása és a Bajor Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Akadémia képviseletében a „Szemtől szemben a természetben” (ELENA – Experiential Learning and Nature Awareness) nemzetközi projekt pályázati előkészítése, majd koordinálása. A Külügyminisztérium által szervezett, 2013. és 2016. évi Budapesti Víz Világtalálkozók kommunikációjában látott el vezető szerepeket. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Energiakövetek programjában a kezdetektől fogva, 2017 óta zsűritagként és szakmai tanácsadóként működik közre. 2020-tól, a Weihenstephan-Triesdorf Alkalmazott Tudományok Egyetem szakértőjeként vesz részt az INTERREG által támogatott LUIGI (Linking Urban and Inner-Alpine Green Infrastructure) projekt megvalósításában. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem megbízásából kurzusokat fejlesztett és képzéseket tart köztisztviselőknek a fenntartható fejlődés és társadalmi felelősség témakörökben.

Számos nemzetközi és hazai szakmai szervezet vezető tisztségviselője, illetve tagja, többek között az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Nevelésügyi Szakbizottsága elnöke, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Oktatási és Kommunikációs Bizottságának alelnöke, alapító tagja az Institute of Directors Magyarországnak és a Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért hálózatnak is.

Czippán Katalin előadásaiban, műhelyein az évtizedek alatt felhalmozott nemzetközi szintű tudását, tapasztalatait, a megismert jó gyakorlatokat osztja meg hallgatóságával a fenntartható fejlődés, a fenntartható társadalom, a fenntartható rendszerek támogatása területén.

Fenntarthatósági roadmap a gazdasági és a közszférában
Egy vállalat vagy közintézmény működésének fenntartható volta egyre erősebben befolyásolja piaci szereplését, társadalmi elismertségét. Egyre több és több stakeholder várja el a vállalatoktól és intézményektől a fenntartható fejlődést célzó működést. Van-e megfelelő fenntarthatósági policy, működnek-e, hatékonyak-e a fenntarthatósági bizottságok, készül-e fenntarthatósági jelentés és ennek megállapításai hogyan befolyásolják a gazdasági vagy intézményi döntéseket? Czippán Katalin nemzetközi szintű szakértő konkrét jó gyakorlatok bemutatásán keresztül tárja hallgatósága elé a már alkalmazott megoldásokat, kutatásokkal is alátámasztott lehetőségeket, amelyek a fenntartható működés felé vezető út meghatározását és megvalósítását segítik elő.

Milyen világot építünk? – Avagy a fenntartható vállalat szemléletformálási eszközei
Ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható és egészséges világban élhessünk, változtatnunk kell a jelenleg folyó, a természeti és társadalmi erőforrásokat túlhasználó folyamatokon. Ennek alapfeltétele a cégek és intézmények munkavállalói és vezetői környezettudatos, fenntartható működéshez kapcsolódó képzése. Hogyan tervezzük, milyen egy hatékony képzés? Tájékoztatás vagy bevonás, elvárás vagy felhatalmazás, utasítás vagy vállalatikultúra-építés, zöldre festés vagy hitelesség? Czippán Katalin, a téma szakértője ezekre a kérdésekre adja meg a konkrét válaszokat előadásában, vagy alkalmazza a résztvevőkre szabott szemléletformáló tréning eszközeit.