Megtekintés
Megtekintés
Megtekintés
Megtekintés
Prof. Dr. Bod Péter Ákos

Prof. Dr. Bod Péter Ákos

Érdekel

Makroközgazdász, egyetemi professzor, korábbi ipari és kereskedelmi miniszter, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

Sokak egyetemi tanárként ismerik, másoknak gazdasági elemző és könyvek szerzője, de ismert közszereplőként, politikusként válságos, izgalmas időkből.

Bod Péter Ákos szakmai pályája kezdetén kutatóintézeti elemzője volt a tervgazdasági szisztéma sorozatos zavarainak, az ellenzéki pártok színre lépését követően bekapcsolódott a választási programkészítésbe, a rendszerváltozást megalapozó nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon került be a politikába, vált annak formálójává ipari és kereskedelmi miniszterként. A nehézipar visszafejlesztése, új ipari kultúrák idevonzása, konfliktusok sora („taxisblokád”) teszi próbára döntéshozóként. Majd a kormánytól függetlenített Nemzeti Bank első elnöke három évig, inflációs időben, nehéz külső finanszírozási helyzetben. A londoni EBRD igazgatóságában töltött újabb három év után hazatér tanítani, publikálni, tanácsot adni.

Túltekint a magyar glóbuszon: tanított az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában, volt ENSZ-tanácsadó fejlődő országban, öt földrészről kerülnek ki tanítványai. Bod Péter Ákos nemzetközi hírű közgazdászként és kitűnő előadóként, egyedi látásmód és az összefüggésrendszer elemzése segítségével világítja meg hallgatói számára a globális nemzetközi, a kelet-közép-európai térségi és a hazai gazdasági folyamatok és a gazdáságpolitikai döntések összefüggéseit a piac valamennyi szereplője számára.

Döntés válságban – válsághoz vezető döntések
Mit tanulhatunk a világgazdaság és a magyar gazdaság eddigi kríziseiből, az 1970-es évek olajválságától a rendszerváltozáson át a 2008-as pénzügyi válságig? Milyen lesz a világ a pandémia után? Tanulságok cégvezetőknek, vállalkozóknak, döntéshozóknak. Bod Péter Ákos makroközgazdász és kutató előadásában abban segít a piac szereplőinek, hogy jobban megértve a folyamatokat, hatékonyabban készülhessenek fel és adaptálódhassanak a jövő kihívásaira.

A magyar gazdaság kilátásai – világgazdasági és világpolitikai fordulatok idején
Az üzleti döntéshozók ismerik saját szakmájuk, hivatásuk állapotát és kilátásait, a technológiai trendeket, de vajon milyen lesz az a nemzetgazdaság, amelyen belül a cégek működnek, adóznak, munkatársakat toboroznak. Emelkedő a pálya vagy a közepes fejlettségbe ragadás vár ránk? Kockázatok, konfliktusok és lehetőségek világában kellene eligazodnunk, de van-e térképünk a navigáláshoz? Ezeken a dilemmákon és az azokra adandó válaszain vezeti végig hallgatóságát Bod Péter Ákos előadásában.

Gazdaságpolitikáról – tűzközelből
A politikai és gazdaságpolitikai döntéshozatal értelmezése azok számára, akik elszenvedői vagy haszonélvezői az állami döntéseknek. Konfliktusok és azok feloldási módjai; lehet-e felkészülni a társadalmi változásokra, politikai fordulatokra, világgazdasági krízisekre? Bod Péter Ákos egyetemi professzor ebben az előadásában testközelbe hozza a távolról sokszor kiszámíthatatlan, érthetetlen folyamatok döntéshozói motivációit, valamint azok hatásmechanizmusát.