Prof. Dr. Aczél Petra: A következő 10?

-

Mennyi változás érte Önöket az utóbbi évtizedben? Ugye, elég sok? Munkahelyváltás, előléptetés, lakáscsere, szerelem (vagy annak múlása), gyermekszületés…

Ha belegondolunk, az elmúlt évtized igen mozgalmas volt, mindannyiunk számára.

Jól bele is fáradtunk néha a fordulatokba. És vajon milyen lesz a következő 10? Tele lesz az is változásokkal? „Nem, nem hiszem” – mondjuk ki jó páran. Ennyi már biztosan nem lesz. Ezzel pedig csatlakozunk több tízezer emberhez, akiket néhány éve kérdeztek meg kutatók az Egyesült Államokban, ugyanerről. Tekintet nélkül arra, fiatalok vagyunk vagy idősebbek, szeretjük azt hinni, hogy ami előttünk áll, kevésbé lesz mozgalmas, mint ami mögöttünk. Ezt hívjuk a ’történelem vége illúziójának’: mintha elértünk volna végre a zenitre, a csúcsra, és innen már csak a békés állandóság következne.

Hát, bizony tévedünk.

Bármilyen nyugtalanító vagy éppen izgalmas, nagyon sok változás vár mindannyiunkra.  De miért is akarnánk, hogy másként legyen? Mert félünk a kiszámíthatatlantól? Mert tartunk attól, amit nem mi irányítunk: hogy dolgok csak megtörténnek velünk? Mert aggódunk attól, hogy nem vesszük észre, amikor lépnünk kell: hogy a folyamatok, információk irányítanak minket és nem fordítva? Ezekkel a kérdésekkel érkezünk el a tanuláshoz. A tanuláshoz a jövőnkről. Ezt pedig senki nem végezheti el helyettünk. Ahogyan senki nem is mulaszthatja el helyettünk. Senki nem lesz felelős a holnapért helyettünk. Itt vagyunk, ez az emberi ’smart’ világa: a kíváncsiság, a tudás és az intelligencia küzdősportjáé.

És ez a Smartfluencer világa is. A program alapítója olyan ember, aki felismerte, hogy a változást nemcsak elviselhetjük, hanem elő is idézhetjük. Aki tudja, hogy a tudás ember nélkül információ, az ember műveltség nélkül adat. Hogy ebben az általa indított, különleges kezdeményezésben részem lehet, jóféle izgalom, szép kihívás. Hosszú évtizedes egyetemi és ismeretterjesztő munka után most megint valami újszerűbe fogni – ez az én következő 10 évem egyik fontos változása. Azt remélem, hogy Önök közül sokakkal találkozhatok az úton. Hogy megtisztelnek majd kíváncsiságukkal, hogy közösen tudunk gondolkodni. Változni.

Mert a történelemnek nincs vége, sőt. Velünk kezdődik, minden nap.

A blogposzt szerzője Aczél Petra kommunikációkutató, retorikus, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetének professzora és vezetője, illetve smartfluencerünk.

Mi az a Smartfluencer, nézze meg videónkat!