Molnár Janka Sára: Miért (nem) vagyunk mások?

-

Z generáció

Egy vagyok azok közül a bizonyos „mai fiatalok közül”. Nagyon jól ismerem az érzést, amikor fókuszvesztettnek titulál néha saját családod is, csak mert párévente projektet váltasz, vagy épp párhuzamosan csinálsz három-négyet. Tudom, milyen érzés az, amikor annyira motivál a csapat, hogy nem érdekel, hogy vasárnap este tíz óra van, annyira szereted, amit és akikkel csinálsz, hogy ég benned a vágy, hogy valami menőt hozz létre. Na és persze én is legtöbbször előbb fordulok YouTube tutorialokhoz, mint tapasztalt szakemberekhez, ha választ keresek valamire.

Ezt olvasva talán azt kérdezed: Miért? Mi romlott ennyire el? Miért ilyenek ezek a mai fiatalok?

Az elmúlt 15-20 évben akaratlanul is azt láttuk, hogy ha akarjuk, hetente válthatunk példaképet – vagy legalábbis valakit, akit „követünk” -, hiszen influenszerekkel tele van minden social média felület, bármikor találunk újat, aki azt hirdeti, amit épp hallani akarunk. Ha van egy kérdésünk, a Google legtöbbször még a legközelebbi barátainknál is előbb válaszol. Legtöbb esetben YouTube-ról előbb, precízebben megtanulunk bármit, mint nagyszüleinktől /szüleinktől.

Sok olyan kérdés merült fel bennünk az elmúlt évek során, melyekre az idősebb generáció tagjai sem tudták a választ, sőt, volt, hogy mi, a Z generáció tanítottuk meg őket például arra,  hogy a Facebook posztok alatti komment szekciót nem csak mi, hanem a barátaink is látják. Az elmúlt évek során pedig egyre többször hallottuk, hogy „tanulj meg tanulni”, mert ez az a képesség, ami az egyik legfontosabb lesz a jövődben.

Ezek a mindennapi apró élmények, jelenetek, események hatással voltak, vannak ránk. Számos pozitív tulajdonságot elősegítettek, megerősítettetek, amivel párhuzamosan természetesen más képességeink elgyengültek.

Ennek köszönhetően mi, „Z generációsok” mindenre azonnal választ akarunk kapni.

Mindent azonnal akarunk megoldani, rengeteg innovatív, kreatív ötlet is kipattan a fejünkből.

  • „Lustaságunk”, mely abban nyilvánul meg, hogy bizonyos feladatokat nem akarunk elvégezni, elősegíthet digitalizációs folyamatokat.
  • Könnyebben váltunk… valóban, de nem csak munkahelyet, hanem, ha arról van szó, minket pár hónap alatt át lehet képezni más munkakörre is. Sokkal kevesebb meglepődést, stresszt okoz ez nekünk, mint elődeinknek okozott volna.
  • Sőt! Kifejezetten vágyunk az újdonságra, legtöbbünket kifejezetten motiválja, ha több területen is kipróbálhatja magát, tanulhat, új lehetőségeket ismerhet meg akár egy cégen belül is.
  • Jók vagyunk az önképzésben, hiszen a YouTube-ról nemcsak asztalt szerelni tudunk megtanulni egy délután alatt. Ha egy izgalmas problémával szembesülünk, néhány éjszakát szívesen rááldozunk YouTube tutorialok böngészésére. Vágyunk az elismerésre, amit az elmúlt éveknek köszönhetően like-okban is mérünk.[7] Így egy digitális, munkánkat elismerő oklevél nagyobb örömet okoz számunkra, mint egy új logós pulcsi, hiszen azt lehet posztolni, lehet érte elismerést kapni ismerőseinktől is. A munkánkról való posztolás azonban nemcsak nekünk jó, építi a vállalat brandjét is.

Rengeteget változott a világ, emiatt mi is. A munkamorál is. A gondolkodásmód is. Talán a legfontosabb, hogy megértsük a miérteket, és megtaláljuk, hogyan tudjuk ezeket a változásokat előnyünkre fordítani.

Borítókép: Unsplash