Kürti Sándor: „Mária néni,  az elsős tanítóm belénk verte a vezetői gondolkodás alapjait”

-

„Mária néni,  az elsős tanítóm belénk verte a vezetői gondolkodás alapjait. Kért, utasított, fenyegetett: esténként tessék imádkozni! Azaz a napi eseményeket tessék lefekvés előtt feldolgozni! Ha jót tettél, gondold ismét végig, és dicsérd meg magad! Ha rosszat, ismét gondold végig, és bánd meg! Azzal, hogy végiggondoltam aznapi tetteimet, a memóriámba a „jó” és a „rossz” gyűjtőhelyeken kategorizáltam az eseményeimet. Akkor, amikor egy új esemény előtt álltam, már elő tudtam venni, hogy ilyen jellegű tapasztalatom volt-e. Ha igen, akkor a döntésemet ez már megkönnyítette. E gondolkodást, e tanulási formát, ma is gyakorlom.

„A történelem arra tanít, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből”

Bendzsákné Aranka néni felsős történelemtanárunk volt, és osztályfőnökünk. Az órát mindig így kezdte: „Ha jók vagytok, mesélek!” Hát ez a mondata mindent vitt. Olyan volt, mint ultiban a piros ász. Emlékeim szerint mindig jók voltunk, és Aranka néni mindig mesélt. Indián történeteket. Ott melegében találta ki. De nem volt mindig konzekvens. Azt nem tudtuk meg soha, hogy szándékosan tette ezt vagy véletlenül. Ha valaki észrevett egy időrendi, vagy helyzetleírási hibát, ellentmondást, akkor azonnal jött az ötös.

Egy ilyen sikeremre ma is emlékszem.

A történet éppen a Nagy-Indián-tóról szólt, ahová sok olaj folyt ki, és Hosszúujj törzsfőnök éppen az olajszintet ellenőrizte, karját belenyomta a vízen úszó olajba, majd a kihúzott karján lévő olajos részről megbecsülte, hogy körülbelül egy lábnyi olaj úszik a vízen. Azt már tudtuk, hogy az indiánok angolszász mértékegységet használnak, és azt is tudtuk, hogy 1 láb az nagyjából 30 centi, tehát ekkor 30 centi magasan állt a Nagy-Indián-tó vizén az olaj. Jeleztem, hogy ezzel a módszerrel nem lehet megmérni az olajszintet, mert bármilyen mélyen rakja be a Főnök a kezét a víz felett úszó olajba, amikor kihúzza kezét, az a bedugott részen végig olajos lesz, akkor is, ha csak 1 centis olaj úszik a vízen.

Összesen 3 ötöst kaptam e fizikai jelenség magyarázatáért. Történelemből.

/Részlet Kürti Sándor: Láncreakció című könyvéből/

KÜRTI SÁNDOR SMARTFLUENCER TÉMÁI:

  • A hazai kkv-k és családi vállalatok sajátos helyzete: sikerük kulcsa és buktatói
  • A „KÜRT- csoda”! Ismételhető vagy véletlen jelenség?
  • A világ legjobb egyetemeinek sztárprofesszorai és vezetési elméleteik Vezetési elmélet és gyakorlat – a siker kulcsa
  • A Balance Score Card (BSC) mint az egyik leghatékonyabb irányítási rendszer
  • Nem könnyű az FBI-jal üzletelni…hihetetlen helyzetek, örök tanulságok
  • Az üzleti célok és a társadalmi felelősség

Ha szeretnéd meghívni Kürti Sándort gy céges előadásra, kattints ide!